De boekhandels over Tikker

Jeugdboekhandel Silvester Haarlem

Dit boek van Brenda Heijnis – Kinderboekenschrijver maakte diepe indruk op ons. Zo’n moderne vertelling van een tijdloos thema, van machteloosheid en afscheid nemen, vriendschap, vragen over het leven en de dood, en het leven na de dood? 

De dertienjarige Elias wacht al zijn halve leven op een donorhart. In zijn ziekenhuisbed telt hij de minuten en de uren, tot het eindelijk zover is. Wanneer hij wakker wordt na de operatie, staat er een onbekende jongen naast zijn bed. Elias blijkt de enige te zijn die hem kan zien. ‘Jij hebt mijn hart,’ zegt de jongen. 

Hoewel de uitgever dit boek indeelt op 10-12 jaar adviseren wij misschien 13+. Het is heftig, maar gaat ook in op identiteit, verandering, keuzes maken.

Klik HIER voor het bericht

Boekhandel In De Wolken Voorburg

Als het kan, moet je leven ook. ‘
Elias wacht al zijn halve leven op een donorhart. In zijn ziekenhuisbed telt hij de minuten en de uren, tot het eindelijk zover is. Wanneer hij wakker wordt na de operatie, staat er een onbekende jongen naast zijn bed. Elias is de enige die hem kan zien. ‘Jij hebt mijn hart,’ zegt de jongen.

#overrompelend #ontroerend #mooi#in1rukuit 
@hooglandvanklaveren

Klik HIER voor het bericht

Boekhandel Van Piere

De dertienjarige Elias wacht al zijn halve leven op een donorhart. In zijn ziekenhuisbed telt hij de minuten en de uren, tot het eindelijk zover is. Wanneer hij wakker wordt na de operatie, staat er een onbekende jongen naast zijn bed. Elias blijkt de enige te zijn die hem kan zien. ‘Jij hebt mijn hart,’ zegt de jongen. *** Met ‘Tikker’ schreef Brenda Heijnis een imponerend verhaal over machteloosheid en vriendschap.

 

Klik HIER voor het bericht

Boekhandel Kiekeboek Haarlem

#tikker van #brendaheijnis is het verhaal van een #harttransplantatie De voorzichtige Elias krijgt het hart van Boyd, type ruwe bolster blanke pit. Na de operatie blijft Boyd als geest voor Elias zichtbaar en ontstaat een bijzondere vriendschap. @hooglandvanklaveren #lezen#jongensboek #jeugdboek#ziekenhuisboek 10+.

Klik HIER voor het bericht

‘Tikker’ recensie in het Friesch Dagblad

14 december 2019

‘Donorhart
De dertienjarige Elias wacht al aardig wat jaartjes op een donorhart, maar dan komt toch het moment waarop er een hart voor hem beschikbaar is. Na de geslaagde harttransplantatie verschijnt aan zijn bed een jongen, Boyd. De jongen van wie hij het hart heeft gekregen nadat deze dodelijk verongelukt was. Er ontstaat een boeiend verhaal over een onmogelijke vriendschap tussen de jongens, twee jongens met heel verschillende karakters die door het hart aan elkaar verbonden zijn.

Het verhaal van Brenda Heijnis met de alleszeggende titel Tikker (Hoogland & Van Klaveren, €14,95 / 10+) wordt afwisselend vanuit het perspectief van Elias en Boyd verteld. Een bijzondere compositie diet niet altijd even sterk uit de verf komt, maar waarin de personages zeker voor je gaan leven. Heijnis weet haar lezers aan zich te binden met sprankelende dialogen, herkenbaar taalgebruik en goed beschreven emoties. Je wilt verder lezen en kunt het boek moeilijk even wegleggen. Een debutante die we zeker in de gaten moeten houden.’

‘Tikker’ recensie door JaapLeest

Door Jaap Friso, 9 december 2019

‘…De portretten van de jongens zijn los van elkaar treffend en vlot geschreven door Brenda Heijnis, die met haar tweede boek naar een andere uitgeverij is overgestapt.  Elias speelt piano speelt en heeft gevoelens voor een meisje in het ziekenhuis. Hij is door zijn langdurige ziekte vooral een angstige jongen. Angst die wordt gevoed door een intense maar ook verstikkende band met zijn ouders, waardoor ze elkaar in een wurggreep van bezorgdheid houden. Risicoloos en voorzichtig, dat is een manier van leven geworden. ‘Bangepoeperigheid’, noemt Boyd het. Elias hunkert naar een normaal leven in de gewone wereld maar is er tegelijk ook doodsdbang voor. ‘Wat doe ik straks met al die tijd die ik niet aan ziek-zijn hoef te besteden.’’

Lees HIER de hele recensie.

‘Tikker’ getipt in Het Parool

Door Carel van Pampus, 30 november 2019

‘Tikker’ (Brenda Heijnis, Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren) gaat over de dertienjarige Elias, die na lang wachten een donorhart krijgt. Na de operatie ziet hij een onbekende jongen staan: Boyd. Elias is de enige die hem kan zien, want Boyd is dood en Elias heeft zijn hart gekregen. Er ontstaat een band tussen de twee jongens die zich allebei op hun eigen manier machteloos voelen.’

‘Tikker’ recensie in Trouw

Door Bas Maliepaard, 23 november 2019

Brenda Heijnis grijpt je in haar tweede jeugdroman bij de lurven.

‘…De jongens krijgen mooi tegengestelde karakters. Dat ze bij leven en welzijn vermoedelijk geen vrienden waren geweest, maakt hun ontmoeting prikkelend. De zachtaardige Elias wekt sympathie op dankzij zijn angst om met zijn nieuwe hart weer voluit te gaan leven. Buitenkind Boyd is een stoere skater – zijn taalgebruik bijpassend ruw – die nog geen afscheid van het leven kan nemen, omdat hij rondloopt met schuldgevoelens over de brand in zijn opa’s huis.’

Toch is ‘Tikker’ in z’n geheel een aantrekkelijk, levend verhaal, waar óók vaardige dialogen en een enkel fraai beeld in staan. Het zou zomaar de opmaat kunnen zijn naar een volledig geslaagd boek van Heijnis.

Ton Jansen

Klik HIER om naar de recensie te gaan.

‘Waar de wind waait’ recensie Biblion

Door Ton Jansen, 2017

Zin hebben om te dromen, geen zin hebben om naar school te gaan en als je vakantie hebt je stierlijk vervelen, oude mensen die zich in de ogen van kinderen vreemd gedragen, bang zijn voor spinnen in het steegje en lekker stampen in de regenplassen. Het zijn allemaal herkenbare situaties waarover in dichtvorm wordt geschreven. Doet denken aan een prentenboek doordat een aantal van de dertig gedichten zijn gedrukt in een illustratie op een dubbele pagina. Bovendien heeft het boek het formaat van een standaard prentenboek. Zoals op de achterflap beschreven, zijn de gedichten luchtig, net zoals de titel suggereert.
Er is voldoende afwisseling in rijmvormen. Inhoudelijk zijn ze toegankelijk en laagdrempelig, het is geen ingewikkelde poëzie en kan kinderen stimuleren om zelf gedichten te maken. De kleur van het lettertype is steeds afgestemd op die van de illustratie. De tekeningen geven het boek een sfeervolle en levendige uitstraling. De illustratrice, die al menig jeugdboek illustreerde, heeft met diverse materialen gewerkt. Het zijn vooral lichte kleuren die gebruikt worden. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

Ton Jansen

Klik HIER om naar de recensie te gaan.

‘Heerlijk boek om in weg te dromen’

RetteketeteJet | Beemster | Aug 2017

Wat een heerlijk boek, prachtige gedichten mét fantastische illustraties. Iedere keer zie je weer nieuwe dingen en de kids fantaseren er steeds meer bij. Super voor de kids, maar deze moeder vindt het ook heerlijk om eruit voor te lezen!

(Over Waar de wind waait)

‘Prachtige gedichten en tekeningen’

BuufC | Aug 2017

Heel leuk om met kinderen poëzie te lezen. Ze genieten ervan en het zet ze aan het denken, wat leidt tot mooie gesprekken. Er staat vanaf 8 jaar, maar sommige gedichten zijn ook geschikt voor jongere kinderen. Mijn dochter van 9 pakt het boek ook vaak, terwijl ze niet zo’n lezer is…. De tekeningen zijn prachtig, ook voor volwassenen is dit boek genieten!

(Over Waar de wind waait)

vier sterren

‘Wat een heerlijk boek!’

AnnaBlauw81 | Amsterdam | juni 2017

Een streling voor het oog en voor het oor, de kinderen uit mijn klas luisteren vol aandacht naar deze prachtige gedichten. Soms zit er een lach in, soms een traan, en vaak is het een leuke aanleiding voor een gesprek met elkaar.

(Over Waar de wind waait)

‘Waar de wind waait’ recensie De Leestafel

Door Dettie, 20 juni 2017

Een boek vol gedichten voor kinderen vanaf acht jaar. De gedichten behandelen allemaal onderwerpen waar kinderen tegenaan lopen, dat kunnen verschillende gevoelens zijn zoals niet weten wat te doen in vakantietijd, als alle vriendjes en vriendinnen op vakantie zijn.

[…] Maar er wordt ook heel lief gepraat over grootouders bijvoorbeeld in het heel mooie gedicht over opa. Daarin vertelt een kind over zijn stoere opa, die van die mooie wolken kon blazen met de rook uit zijn pijp. Opa is nu zelf een wolkenman en is nu voor altijd bij het kind, kijk maar naar die wolken… het kind praat nog steeds met zijn opa en als opa daarboven in de lucht moet huilen dan troost het kind hem. Het is hartverwarmend en ontroerend om te lezen.[…] Alle afbeeldingen in het boek zijn overigens zeer de moeite van het bekijken waard maar dat kan ook haast niet anders met deze illustratrice die ook de mooie illustraties verzorgde voor o.a. de door

mij gelezen boeken Ergens, Schaap 507, Beroemd, De kleine grote kameleon enz.  Ook nu  weet Esther Leeuwriks precies de sfeer van de tekst weer te geven in de fraaie, subtiel gekleurde, afbeeldingen.

Een prachtig verzorgd boek, waarmee een kind op een heel prettige manier kennis kan maken met – in verschillende rijmsoorten geschreven – gedichten. Zeer de moeite van het aanschaffen waard!

ISBN 9789044828627 | Hardcover | 43 pagina’s
Uitgeverij Clavis | mei 2017
Afmeting 298 x 216 x 9 mm | Leeftijd 8 +

© Dettie, 20 juni 2017

Lees de hele recensie HIER